InnoOportunităţi de finanţare inovative pentru startup-uri inovative la Startup Europe Summit

Oportunităţi de finanţare inovative pentru startup-uri inovative la Startup Europe Summit

Autor: Anca ROMAN
Data publicării: 27.03.2019

În cea de-a doua zi a Summitului European dedicat Startup-urilor care a avut loc la Cluj săptămâna trecută una dintre cele mai de interes sesiuni pentru startup-urile prezente a fost cea privind oportunităţile de finanţare oferite de către Uniunea Europeană. Sesiunea a fost moderată de către Isidro Laso Ballesteros de la DG Connect iar panelişti au fost Laurent Roux de la European Institute of Technology, Astrid Bartels de la DG GROW şi Ramona Samson de la DG for Research and Innovation. Misiunea moderatorului a fost aceea de a provoca paneliştii să sublinieze caracterul „revoluţionar” al finanţărilor pe care le pot oferi startup-urilor. Comisia Europeană încearcă să ne facă să înţelegem că granturile pe care le oferă nu pot acoperi în totalitate „lacunele” de finanţare de care au nevoie companiile inovatoare, de aceea ne pune la dispoziţie o serie de programe şi instrumente financiare ”inovatoare” care complementează granturile şi care sunt mai apropiate de piaţă şi de nevoile ei reale.

Finanţări direct de la Bruxelles! 

Astfel sesiunea a debutat cu prezentarea finanţărilor disponibile prin programul European Innovation Council (Pilot): SME Instrument, Fast Track to Innovation, FET- Open and EIC Prizes, program care vine să completeze finanţările de tip grant cu finanţări de tip blended (granturi plus equity) oferite în cascadă (cascade funding) şi adaptate fiecărei etape de dezvoltarea a unor produse, servicii, procese sau chiar industrii inovative şi disruptive. Dacă prin SME Instrument Phase 1 vorbim de un grant de 50.000 Euro oferit pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate solid,  în SME Instrument Phase 2 vorbim deja de o finanţare de tip blended (grant plus equity) de până la 2,5 milioane de Euro care are menirea de a ajuta companiile să pregătească produsul/serviciul pentru piaţă. O precizare interesantă a dnei. Samson este definiţia unui proiect de succes în cadrul EIC Pilot. Un proiect de succes trebuie să convingă prin: (1) ambiţie,  (2) ideea şi impactul acestuia şi (3) abordarea think big. Nu se vor finanţa proiecte care vizează o singură regiune sau ţară, se vor finanţa proiecte care aduc valoare adăugată la nivel european, produsul sau serviciul trebuie să poată fi scalat la scară europeană, chiar globală.  Această inițiativă de tip bottom-up este printre primele de acest gen și are în centru atât ideea cât și persoana care dorește să o pună în practică.

Finanţări la tine acasă!

Dna. Bartels de la DG Grow a vorbit apoi despre COSME, un program dedicat IMM-urilor (inclusiv startup-uri) care în mod tradiţional întâmpină dificultăţi în accesarea de finanţări. Spre deosebire de finanţările oferite de către DG Research and Innovation, direct de la Bruxelles,  DG GROW prin COSME propune instrumente financiare oferite prin intermediari financiari localizaţi în toate statele membre ale Uniunii Europene, prin intermediul mecanismului de garantare a împrumuturilor şi prin folosirea mecanismului de capitaluri proprii pentru creştere. În România, unul dintre intermediarii COSME este Raiffeisen Bank. Această bancă a creat un produs special dedicat startup-urilor Raiffeisen Factory prin care se pot împrumuta până la 50.000 Euro cu garanţie de la Fondul European de Investiţii. Mai mult, Raiffeisen organizează şi un concurs dedicat startup-urilor din România, data limită pentru depunerea aplicaţiilor fiind 31 martie 2019. Premiul este un împrumut pe termen lung, cu dobândă preferenţială, fără comision de acordare şi o perioadă de graţie de maxim 6 luni.  Finanţările COSME diferă de la o ţară la alta, deoarece sunt stabilite în funcţie de lacunele de finanţare existente pe fiecare piaţă, programul încercând astfel să adreseze problemele de acces la finanţare specifice ale IMM-urilor din fiecare stat membru, prin această abordare revoluţionară. Mai mult, se încearcă crearea de ecosisteme şi încurajarea antreprenorialului în rândul celor care au dificultăţi în accesarea unor finanţări bancare tradiţionale. 

EIT Making Innovation happen!

Dl. Laurent ROUX explică apoi ce este Institutul European de Inovare şi Tehnologie (EIT) şi cum poate ajuta startup-urile inovative. În ultimii 10 ani EIT a construit, plecând de la provocări societale, 8 ecosisteme de inovare (în domenii ca: energie regenerabilă, sănătate, climă, mobilitate urbană) cu peste 60 de birouri în statele membre, puncte de contact pentru startup-urile interesate să se alăture diferitelor ecosisteme EIT. În vederea accesării de finanţări  primul pas este accederea la un astfel de ecosistem. EIT este astfel o poartă de acces către fonduri puse la dispoziţie de către Comisia Europeană dar şi către reţeaua de parteneri, furnizori, potenţiali clienţi, cercetători sau fab lab-uri care vor permite startup-urilor să-şi construiască drumul spre succes. Acestea vor putea testa idei şi tehnologii, crea prototipuri, vor avea acces la corporaţii care ar putea fi interesate de produsele şi serviciile oferite şi ar putea ajuta la scalarea acestora.

Finanţări Next Generation!

O altă iniţiativă interesantă a Comisiei este apoi prezentată de către moderator: Next Generation Internet. Inovaţia acestui program este că granturile oferite, cu valori cuprinse între 50.000 şi 200.000 Euro, sunt evaluate nu de către comisie ci de către acceleratoare de business şi alte entităţi care fac parte din ecosistem şi care sunt, sau ar trebui să fie, mai aproape de companii şi startup-uri şi să cunoască mai bine nevoile acestora.

Prin toate programele şi iniţiativele prezentate s-a observat tendinţa de reducerea a implicării Comisiei Europene în mod direct în procesul de evaluare şi implicarea altor tipuri de actori din ecosistem, mai experimentaţi, mai aproape de companii, capabili să evalueze şi să înțeleagă mai bine potenţialul unor idei inovatoare. Având în vedere că feedback-ul negativ primit de la cei prezenţi în sală a fost legat de procesul greoi de accesare a fondurilor oferite de către comisie şi a birocraţiei excesive, vestea implicării tot mai reduse în procesul de evaluare este îmbucurătoare şi ne lasă speranţa că accesarea unor finanţări ca cele prezentate la Startup Europe Summit va fi mai facilă, se va derula mai repede şi va fi mai aproape de nevoile IMM-urilor şi a startup-urilor.  O altă problemă semnalată de către public este legată de faptul că aceste finanţări nu sunt cunoscute în ţara noastră. Platforma INNO- Rethinking Business Networks îşi doreşte să vină în întâmpinarea acestei probleme şi vă invită să vizitaţi pagina de Finanţări Inovatoare a platformei pentru a fi la curent cu finanţări de tipul celor prezentate mai sus dar şi pentru a face parte dintr-o comunitate informată şi pregătită să profite de oportunităţile existente.

Opțiuni suplimentare

Error in configuration of extension 'Rating AX'

Stepconf missing in ratingobject configuration of UID 3 - check PID 83. (1384705470)