InnoPropTech - viitorul digital al domeniului imobiliar. Suntem pregătiți?

PropTech - viitorul digital al domeniului imobiliar. Suntem pregătiți?

Autor: Oana Stănculescu
Data publicării: 26.03.2019

Majoritatea dintre noi am auzit de reconfigurarea unor domenii precum sănătate, comerț, servicii financiare sau chiar producție industrială prin intermediul soluțiilor digitale. Digitalizarea transformă întreaga economie, iar competitivitatea companiilor din toate domeniile economice ține din ce în ce mai mult de rapiditatea cu care acestea sunt dispuse să adopte soluțiile digitale în activitățile curente. 

Ce se întâmplă cu domeniul imobiliar? Poate fi acesta transformat prin digitalizare?  

O inițiativă ambițioasă – PropTech Romania -  a prins contur în acest domeniu în luna martie, fiind lansată în cadrul unui eveniment adiacent Startup Europe Summit 2019, la Cluj-Napoca, eveniment la care au participat și experții INNO.  
Conform unui articol publicat pe platforma online Medium de Vincent Lecamus, co-fondator Immobilier 2.0, PropTech reprezintă o mică parte a unei transformări digitale mai ample a domeniului imobiliar. In extenso, ia în calcul atât schimbarea tehnologică și de mentalitate, cât și atitudinea consumatorilor față de tranzacțiile pe care le realizează în domeniu. Mai simplu spus, PropTech este un termen care definește startup-urile ce oferă produse tehnologice inovatoare/ soluții digitale sau dezvoltă noi modele de afaceri pentru piața imobiliară.  

PropTech Romania face parte din rețeaua europeană PropTech House care are ca scop armonizarea pieței europene a soluțiilor digitale din domeniul imobiliar  – PropTech - care este fragmentată și sprijinirea instituțiilor europene pentru crearea unui cadru legal adaptat noilor tehnologii și inovații din domeniul imobiliar.  
Studiile McKinsey & Company,  precum și cele ale Comisiei Europene arată că lucrurile se mișcă încet chiar și la nivelul Uniunii Europene:
-    20% din proiectele de construcții depășesc cu mult termenele și 80% dintre acestea depășesc bugetele stabilite inițial;
-    40% din energia produsă la nivel mondial este folosită în domeniul construcțiilor, respectiv 36% din gazele cu efect de seră provin din activitatea de construcții;
-    Mai puțin de 1% este investit în activitatea de R&D în domeniul imobiliar;
-    Aproximativ 14% din companiile care activează în acest domeniu colaborează cu startup-uri tech (adoptarea înceată a trendurilor).

România, încotro?
Conform Barometrului Digitalizării în România 2018 realizat de compania de consultanță Valoria Business Solutions, domeniile raportate de respondenți ca fiind mai puțin predispuse transformării digitale în următorii 3-5 ani sunt: domeniul imobiliar (84% dintre respondenți consideră că domeniul imobiliar nu se va transforma digital în următorii 3-5 ani), comerțul (70%), serviciile de business (67%), energia și utilitățile (57%), producția industrială (46%). 

PropTech Romania (proptech.ro) este prima organizație de PropTech din Europa de Est care își propune să susțină transformarea digitală a domeniului imobiliar  – proprietăți comerciale, industriale, rezidențiale, smart cities – printr-o platformă care aduce în același loc jucători din real estate, investitori, startups și companii tech, cu scopul de a stimula inovarea, transformarea digitală și colaborarea. Rolul PropTech Romania este de a inspira comunitatea de real estate din România. 
Viitorul aparține companiilor care îmbrățișează transformarea digitală și pentru care tehnologia reprezintă un element central al strategiilor de dezvoltare.
În următorii 10 ani, majoritatea clădirilor noi vor fi smart, iar majoritatea activităților ce țin de construcția și de întreținerea clădirilor vor fi realizate prin intermediul unor device-uri.  PropTech Romania își propune să conecteze jucătorii tradiționali din industrie cu inovatorii (startup-urile sau IMM-urile tehnologice), grăbind astfel procesul de transformare digitală, cu efect pozitiv asupra utilizării eficiente și sustenabile a resurselor. 

În perioada 12-13 aprilie 2019, la București, PropTech Romania organizează Real Estate Hackathon – primul hackathon european pentru inovarea în real estate. Temele hackathon-ului din acest an sunt: smart real estate; arhitectură, inginerie și construcții; soluții de brokerage; finanțarea proprietăților; open hack pentru soluțiile nonconformiste.  Pentru mai multe detalii, vă invităm să consultați site-ul PropTech Romania
Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, prin platforma INNO – rethinking business networks, susține digitalizarea domeniului imobiliar. De asemenea, este promotor al trendului digital și prin intermediul altor proiecte proprii, precum Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest sau Transilvania iHUB 4.0, hubul de inovare digitală. 

Opțiuni suplimentare

Error in configuration of extension 'Rating AX'

Stepconf missing in ratingobject configuration of UID 3 - check PID 83. (1384705470)