InnoStartup Europe University Network - rețeaua universităților antreprenoriale

Startup Europe University Network - rețeaua universităților antreprenoriale

Autor: Oana Stănculescu
Data publicării: 02.04.2019

INNO susține inovarea și încearcă să ofere un cadru adecvat identificării unor soluții comune la cele mai mari provocări care blochează dezvoltarea și competitivitatea regională. Prin INNO încercăm să stimulăm colaborarea dintre cercetători și antreprenori, astfel încât ambele părți să obțină rezultate pozitive, iar efectele interacțiunilor să contribuie la creșterea economică.   

În dimineața primei zile a evenimentului Startup Europe Summit 2019, organizat pentru prima oară la Cluj-Napoca, ne-am savurat cafeaua împreună cu o parte din reprezentanții universităților membre în rețeaua SEUN (Startup Europe University Network), cu reprezentanți ai universităților regionale aspirante la rețea – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (conf. univ. dr. Mihai Dragomir) și Universitatea Babeș-Bolyai, prin Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (lector universitar dr. Nicolae Urs), precum și cu reprezentanți ai altor entități interesate de subiect, printre care UiPath Academy. UiPath Academy este o platformă online de training pentru utilizatorii RPA (Robotic Process Automation), dezvoltată în cadrul primului unicorn românesc, UiPath. 
Întâlnirea, cu rol informativ și de promovare, s-a axat pe prezentarea obiectivelor rețelei de a îmbunătăți programele antreprenoriale universitare prin înțelegerea modelelor existente care dau rezultate;  a stimula transferul de cunoștințe prin evenimente regulate, online și offline; a genera oportunități noi de colaborare pe proiecte de cercetare; a informa despre existența unor oportunități de finanțare și de a stimula colaborarea dintre antreprenori; a conecta universitățile la ecosistem de inovare. 
Până în momentul de față, doar patru universități din România sunt membre în SEUN: Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Politehnică din București, Universitatea Ovidius din Constanța și Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, alături de universități de prestigiu ca University of Cambridge, Shanghai University, Trinity College Dublin, University of Warsaw, University of Latvia etc.
SEUN oferă acces la diverse surse de finanțare, șansele de reușită fiind ridicate, întrucât rețeaua și-a dovedit utilitatea la nivel european. Cel mai recent apel la care rețeaua a aplicat este ”Startup Europe for Growth and Innovation Radar”, finanțat în cadrul Programului Horizon 2020. 
Universitățile din regiune care doresc să devină membri ai rețelei SEUN pot lua legătura cu Emilio Cordacho – CEO (escochado@usal.es) sau cu Pablo Martin – Project Manager (pabloernestomartin@usal.es). 

Opțiuni suplimentare

Error in configuration of extension 'Rating AX'

Stepconf missing in ratingobject configuration of UID 3 - check PID 83. (1384705470)