InnoUpgrade 100: despre investiții și startup-uri

Upgrade 100: despre investiții și startup-uri

Autor: Anca Roman
Data publicării: 20.06.2019

Săptămâna trecută a avut loc la Bucureşti conferinţa Icee Fest, rebranduită la cea de-a 11 ediţie: Upgrade 100. Cu peste 8 stage-uri şi aproximativ 200 de speakeri ne-a oferit şansa să participăm la panel-uri din diferite domenii: disruptive innovation, advertising&marcom, creativity&experiential sau startups&investments.

Una dintre cele mai dinamice discuţii la care am participat a fost destinată startup-urilor şi a prezentat diferite tipuri de finanţări pe care acestea le pot accesa în funcţie de stadiul de dezvoltarea al ideii, domeniul economic sau echipa şi competenţele membrilor fondatori.

Am primit câteva recomandări şi inside info de la Ondrej Bartos- Credo Ventures, Dan Mihaiescu- Gap Minder, Panagiotis Karampinis- Endeavour Greece, Krzysztof  Palucki- OTB Ventures, Vlad Busila- Mozaik Investment Funds şi Radu Georgescu- Gecad Investments.

Moderatorul Octavian Palade de la start-up.ro ne-a ajutat în primul rând să aflăm care este focusul pentru fiecare din companiile şi investitorii invitaţi:

  • Gecad Ventures  oferă finanţări de tip Seria A pentru companii tech care au activitate, vânzări şi caută să îşi extindă activitatea, localizate în Europa Centrală şi de Est.
  • Credo Ventures este o companie de tip Venture Capital interesată de companiile tech cu ambiţii globale, investiţiile sunt de tip seed sau Seria A. De cele mai multe ori aceştia preferă să finanţeze companiile încă de la început. Una din companiile în care au investit încă din fazele timpurii a fost unicornul românesc UiPath.
  • GapMinder se concentreză mai mult pe investiţii de tip seed şi Seria A, dar au şi câteva companii în faza de pre-seed, prin colaborarea cu Techcelerator program de accelerare dedicat de asemenea companiilor tech. Au o afinitate pentru companiile care dezvoltă soluţii B2B.
  • OTB Ventures se focusează pe finanţări Seria A dar oferă şi finanţări Seria B în companii care dezvoltă soluţii aplicabile la nivel global şi fac cercetare-dezvoltare.
  • Endeavor Greece este o organizaţie non-profit al cărui scop este să sprijine antreprenorii să îşi crească ideea şi să o scaleze. Business-urile trebuie să aibă impact la nivel global iar în acest sens vor primi sprijin în definirea strategiei, acces la pieţe şi acces la capital. Au făcut peste 120 de investiţii, în cele 34 de tări unde sunt prezenţi, iar 4 dintre acestea sunt unicorni. De puţin timp au intrat pe piaţa din România şi sunt în căutare de antreprenori cu idei inovative, cu impact global.
  • Mozaik este un fond de investiţii cu sedii în România, Slovacia şi Austria care caută să identifice lideri locali care doresc să se extindă la nivel regional, şi poate, la un moment dat la nivel global.

Întrebaţi care este cel mai important aspect când decid să investească într-un startup sau o companie, aproape toţi au spus că pe lângă produs şi tracktion cei mai importanţi sunt fondatorii, echipa, maturitatea echipei şi disponibilitatea lor de a-şi asuma riscuri, to think big. De obicei se caută echipe care au atât un fondator tech cât şi unul business şi au ambiţii globale, care ştiu să accepte ajutorul investitorilor şi oferta de lor de parteneriat către succes. Acest parteneriat, de cele mai multe ori, implică pe lângă sprijin financiar şi mentorat în stabilirea şi definirea obiectivelor strategice şi networking.

Unul din aspectele care au creat dezbateri în rândul investitorilor prezenţi a fost disponibilitatea fondatorilor de a lasă prea mult de la ei, şi de a ceda poziţia de „driver” al business-ului către investitorii care îi ajută să îşi definească obiectivele strategice, să identifice pieţele potrivite şi momentul oportun pentru a scala.

O recomandare pe care o auzim la mai toate evenimentele unde sunt invitaţi investitori, fie ei angel investors fie VCs e că dacă ai o idee inovativă ar trebui să o prezinţi tuturor investitorilor dispuşi să o asculte. Identificarea finanţării în sine nu este o provocare prea mare, provocarea adevărată este găsirea investitorului potrivit pentru tine, echipa ta şi mai ales produsul tău.

Membrii panelului au subliniat faptul că ne aflăm într-un moment în care companiile regionale au oportunitatea de a crea poveşti de succes la nivel global.  Aşadar, fii curajos, think big şi începe să îţi prezinţi ideea cât mai multor investitori. Ai mai sus câteva exemple de investitori dispuşi să te asculte! 

 

 

Opțiuni suplimentare

Error in configuration of extension 'Rating AX'

Stepconf missing in ratingobject configuration of UID 3 - check PID 83. (1384705470)